Kanelsnurrer etter Tangzhong metoden

Saftige kanelboller med tangzhong metoden

Difficulty: Medium
Porsjoner

30

porsjon(er)
Prepping

6

hours 
Steketid

12

minutes

Dette er min favorittoppskrift for glutenfri gjærbakst, og jeg bruker denne oppskriften som basis for alt. Jeg lager kanelboller, rosinboller, rundstykker, horn – ja alt man egentlig kan tenke seg av denne oppskriften! Jeg tilpasser bare ingrediensene etter hva jeg skal lage. F.eks. så sløyfer jeg kardemomme og mesteparten av sukkeret når jeg skal lage rundstykker.
Jeg har aldri fått saftigere og luftigere resultat, og til og med “glutenspisere” kunne ikke gjettet at disse er glutenfrie. Jeg har venner som tåler gluten, men som baker med glutenfritt mel fordi disse blir så gode!

Det er et par ting som jeg har oppdaget er viktig for å få et godt resultat, og “jukser” du her vil ikke baksten bli like vellykket.

1. Du MÅ ha kjøkkenmaskin. Du kommer ikke utenom, og alle som baker glutenfritt burde ha en god kjøkkenmaskin, gjerne med stålbolle og lokk. Deigen skal eltes LENGE, og settes med kalde ingredienser. Ved lang elting opparbeides det varme i bakebollen, og stålbollen og lokket bidrar til å opparbeide og holde på denne varmen.
Jeg bruker både en litt kostbar Kenwoodmaskin og en rimeligere Bosch maskin når jeg baker, og får like godt resultat med begge. Jeg foretrekker å bruke eltekroken og ikke k-kroken når jeg baker gjærbakst.

2. Ja, du må elte lenge, og ja du må heve lenge. Begge disse trinnene er med på å lage det saftige og luftige resultatet. Sløyfer du noen av disse stegene blir resultatet dårligere.

3. Jeg foretrekker å bruke fersk gjær men dette er ikke et must. Hvis du ikke har dette hjemme en søndags formiddag du får sykt lyst på boller, så går det helt fint. Bruk da en pose tørrgjær i stedet.

4. Hvor er fiberhusken lurer du kanskje? Trengs ikke, jeg lover!

Lykke til og gled deg!

Ingredienser

  • 900 gram Semper mix + litt til utbaking.

  • 500 gram melk (5 dl)

  • 2 egg (+ 1 egg til pensling)

  • 125 gram sukker

  • 25 gram fersk gjær

  • 1 ts kardemomme

  • 1/2 ts salt

  • 150 gram smør

  • Smør, kanel og sukker til fyll

Beskrivelse

  • Start med Tangzhong-jevningen. Ha 80 gram mel og 400 gram melk i en kjele, og visp godt sammen. Jevningen skal varmes opp på middels varme til den blir som en litt tykk grøt. Jevningen skal ikke koke. Hell jevningen over i bakebollen og smør den utover for rasker avkjøling. Avkjøles helt før du går videre på neste steg.
  • Rør ut gjæren i resterende 100 gram (1dl) melk. Du trenger ikke å varme opp melken.
    Tilsett melet (820 gram) og alle ingrediensene bortsett fra smøret i bakebollen. Bruk eltekroken til kjøkkenmaskinen. Start kjøkkemaskinen på lav hastighet til alt er blandet, før du setter opp til middels hastighet. La deigen elte i ca 10 minutter (til bakebollen begynner å bli varm/lunken) før du tilsetter kaldt smør i terninger.
    La deigen elte videre i ca 10-15 minutter. Deigen vil være noe klissete, men ikke fall for fristelsen å tilsette mer mel.

    Dekk til deigen med plast og la den forheve i 60-90 minutter.
  • Strø litt mel på benken/bakematte og kna sammen. Bruk minst mulig mel her, MEN hvis du opplever at deigen er veldig vanskelig å jobbe med og lite elastisk bør du kna inn litt mer mel til du får en god konsistens. Del deigen i to like store deler. Kjevle ut deigen til en stor firkant og bre utover smør, sukker og kanel. Nå kan du rulle den som “vanlig”, men jeg pleier nå å folde deigen da jeg syns det er enklere. Her er det en fordel med bakematte!
    Fold først den ene siden ca 2/3 over fyllet, deretter motsatt side helt over (som et brev brettet i 3). Kjevle lett over deigen for å flate/jevne den ut. Ta deretter en kniv eller et pizzahjul og skjær strimler. Nå kan du enkelt snurre sammen hver strimle til pene kanelboller!
  • Sett kanelbollene på et bakepapirkledd stekebrett og dekk med plast. La de etterheve i 45 minutter.
  • Forvarm ovnen til 225 grader. Benytt over og undervarme.
    Visp lett sammen ett egg, en dæsj melk og en klype salt og pensle bollene. Du kan også bruke kun egg for pensling.
  • Stek kanelsnurrene midt i ovnen i 12-15 minutter til de har en fin gyldenbrun farge. Avkjøl på rist.Kanelboller

Notat

  • Tips! Det er en fordel å benytte engangshansker når du baker ut glutenfri deig. Da har du en glattere overflate som deigen ikke fester seg så godt til.
  • Tips! Denne deigen kan brukes til å bake andre typer gjærbakst. Jeg bruker dette som grunnoppskrift til både boller og rundstykker og horn. For “salt” gjærbakst sløyfer du bare kardemomme og tilsetter kun 1-2 ss sukker (for hevingen sin del). Det går også helt fint å sløyfe alt sukkeret.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*