Lefser
Difficulty: Medium20
porsjon(er)1
hourFor meg blir det ikke jul uten lefser, og denne oppskriften er helt fantastisk å jobbe med. Du kan fint lage både tykklefser og tynnlefser, og jeg kan nesten garantere at dette blir en storfavoritt hos både store og små.
Det er viktig å avkjøle lefsene i et fuktig klede. Da holder de seg myke og fine. Lefsene smøres med smør, sukker og kanel og kan med fordel fryses – hvis de ikke blir spist opp først!
Mengdeantallet i oppskriften er for tykklefser, og husk å beregne hviletid til deigen.
Ingredienser
2 egg
2 1/2 dl sukker
125 gram smør
1 ss sirup
5 dl kulturmelk
1 ts natron
1 ts hornsalt
2 ss rømme
1 kg Semper mix (+ ca 150 gram til utbaking)
- Fyll
Smør
Sukker
Kanel
Beskrivelse
- Ha smør og sirup i en kasseroll. Smelt sammen og avkjøl.
- Pisk egg og sukker til eggedosis.
- Bland kulturmelk, hornsalt og natron i en skål.
- Bland eggedosisen med det avkjølte smøret og sirupen. Ha deretter i kulturmelken før du rører inn rømme.
- Ha deretter i melet, prøv deg litt frem om du trenger alt. Deigen skal være noe klissete.
- La deigen hvile kjølig i minst 3-4 timer før steking. Sett deigen i romtemperatur ca 15-30 minutter før du starer å bake ut.
- Strø litt mel på arbeidsbenken og ta deigen ut av bakebollen. Deigen burde være fast og ganske elastisk å ta på. Hvis du opplever at deigen er utfordrende å jobbe med og ikke elastisk, kan du elte inn mer mel til du får en god konsistens.
- Kjevle ut deigen i passe tykkelse. For tykklefser bør deigen kjevles til ca. 0.5 cm i tykkelse da de hever godt under steiking. Bruk et lokk eller lignende for å skjære ut passe store og runde lefser.
- Stek lefsene på lav til middels varme til de er gyldenbrune på begge sider.
- Avkjøl under fuktig klede. Dette er viktig for å myke, gode lefser.
- Lag fyll av smør, sukker og kanel og smør de avkjølte lefsene med blandingen. Legg to lefser oppå hverandre og del i to.
Kan med fordel fryses. - Nyt!
Notat
- Avkjøl lefsene i et fuktig klede, da holder de seg mye og saftige.
- Smør dem før du fryser dem.
- Denne deigen kan brukes til både tynnlefser og tykklefser!