Lefser

Lefser

Difficulty: Medium
Porsjoner

20

porsjon(er)
Preppingminutes
Steketid

1

hour 

For meg blir det ikke jul uten lefser, og denne oppskriften er helt fantastisk å jobbe med. Du kan fint lage både tykklefser og tynnlefser, og jeg kan nesten garantere at dette blir en storfavoritt hos både store og små.

Det er viktig å avkjøle lefsene i et fuktig klede. Da holder de seg myke og fine. Lefsene smøres med smør, sukker og kanel og kan med fordel fryses – hvis de ikke blir spist opp først!
Mengdeantallet i oppskriften er for tykklefser, og husk å beregne hviletid til deigen.

Ingredienser

  • 2 egg

  • 2 1/2 dl sukker

  • 125 gram smør

  • 1 ss sirup

  • 5 dl kulturmelk

  • 1 ts natron

  • 1 ts hornsalt

  • 2 ss rømme

  • 1 kg Semper mix (+ ca 150 gram til utbaking)

  • Fyll
  • Smør

  • Sukker

  • Kanel

Beskrivelse

  • Ha smør og sirup i en kasseroll. Smelt sammen og avkjøl.
  • Pisk egg og sukker til eggedosis.
  • Bland kulturmelk, hornsalt og natron i en skål.
  • Bland eggedosisen med det avkjølte smøret og sirupen. Ha deretter i kulturmelken før du rører inn rømme.
  • Ha deretter i melet, prøv deg litt frem om du trenger alt. Deigen skal være noe klissete.
  • La deigen hvile kjølig i minst 3-4 timer før steking. Sett deigen i romtemperatur ca 15-30 minutter før du starer å bake ut.
  • Strø litt mel på arbeidsbenken og ta deigen ut av bakebollen. Deigen burde være fast og ganske elastisk å ta på. Hvis du opplever at deigen er utfordrende å jobbe med og ikke elastisk, kan du elte inn mer mel til du får en god konsistens.
  • Kjevle ut deigen i passe tykkelse. For tykklefser bør deigen kjevles til ca. 0.5 cm i tykkelse da de hever godt under steiking. Bruk et lokk eller lignende for å skjære ut passe store og runde lefser.
  • Stek lefsene på lav til middels varme til de er gyldenbrune på begge sider.
  • Avkjøl under fuktig klede. Dette er viktig for å myke, gode lefser.
  • Lag fyll av smør, sukker og kanel og smør de avkjølte lefsene med blandingen. Legg to lefser oppå hverandre og del i to.
    Kan med fordel fryses.
  • Nyt!
    Lefser

Notat

  • Avkjøl lefsene i et fuktig klede, da holder de seg mye og saftige.
  • Smør dem før du fryser dem.
  • Denne deigen kan brukes til både tynnlefser og tykklefser!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*