Rengakaker

Regnakaker

Difficulty: Lett
Porsjoner

30

porsjon(er)
Prepping

2

hours 
Steketid

15

minutes

Her kommer oppskriften på en kjær og gammel juletradisjon som har rot i området her jeg bor. Det er veldig utbredt med “rengakaka” i Rana-området, men du skal ikke så langt før folk ikke vet hva det er.

Før i tiden da bygg var den viktigste kornsorten ble rengakaka brukt som hverdagskost og fungerte som brød. De holder seg bedre enn gjærbakst og de blir ikke så lett mugg i så de ble laget og spist året rundt. Det er få ingredienser: byggmel, smør, hjortetakksalt og melk. Selv om de tradisjonelt lages grove kan de også lages fine med hvetemel. Deigen skal trilles ut i tynne strimler som er ca 60 cm lange, før de snurres sammen i spiraler. Tradisjonelt SKAL det være sju ringer, men spesielt med glutenfritt mel er dette litt vanskelig å få til.

Jeg lager den fine varianten da det er den jeg er oppvokst på.

Ingredienser

  • 1 kg simper mix (+ litt til utbaking)

  • 250 gram margarin

  • 2 ss hjortetakksalt

  • Melk til passe deig (6-7 dl)

Beskrivelse

  • Mål opp mel og smør.
  • Smuldre melet og smøret godt sammen med fingrene slik at alt smøret er jevnt fordelt i melet.
  • Mål opp 5 dl melk og bland hjortetakksaltet i melken.
  • Ha melken i det tørre og elt sammen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin her. Deigen skal være klissete, men like vell fast nok til å rulles ut så ha i mer melk til det blir en passe deig.
  • La gjerne deigen stå i kjøleskapet 1-2 timer. Da blir deigen lettere å jobbe med.
  • Ta en deigklump og rull ut til en tynn pølse.
  • Deigen skal snurres sammen som ett sneglehus nå. Det burde være ett hull i midten slik at rengakakene har plass til å vokse litt i ovnen.
  • Rengakakene stekes midt i ovnen på 225 grader i ca 15 minutter.

Notat

  • Ingen jul uten <3

    Serveres med godt smør og salt pålegg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*